• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 01.12.2016

  El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) ha aprovat aquesta tarda la composició del Consell de Mecenatge i ha nomenat l’exconseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, membre d’aquest nou organisme que estarà presidit pel patró de la FUBalmes i president i conseller delegat de La Farga, Oriol Guixà. El Patronat de la FUBalmes, l’entitat titular de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya també ha aprovat la resta de membres que integraran el Consell. Es tracta del notari Lluís Jou, el metge i expresident del Col·legi de metges de Barcelona, Miquel Vilardell i l’administrador del grup d’assegurances Santasusana, Francesc Santasusana. El Patronat també ha acceptat que es puguin incorporar al Consell fins a tres membres més.

  El Consell de Mecenatge el formen persones físiques o jurídiques designades pel Patronat entre persones de prestigi reconegut de la societat civil o d'institucions i empreses amb l’objectiu de promoure i fomentar el mecenatge privat en les activitats de la Universitat. Des de la FUBalmes s’ha prioritzat que els membres del Consell representin els àmbits empresarial, acadèmic i de la societat civil i que aportin el seu prestigi personal i professional als objectius de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.  

  Pressupost de creixement

  A banda d’aquest acord, el Patronat de la FUBalmes també ha aprovat la liquidació del pressupost del curs 2015-2016. Es tracta del tancament definitiu dels comptes del curs passat que han registrat un lleuger superàvit. Els ingressos finals d’aquest pressupost van ser de 34.970.720 euros i la despesa es va situar en 34.787.355 euros. En la mateixa reunió s’ha presentat la proposta de pressupost definitiu de l’exercici 2016-2017. Aquests comptes preveuen uns ingressos de 36.867.525 euros, quasi 1,9 milions més que el curs passat, i unes despeses de 36.755.789 euros, quasi 2 milions d’euros més respecte a les del curs 2015-2016. El superàvit previst és de 111.736 euros i les inversions que s’hi comptabilitzen ascendeixen a 1.843.441 euros, 310.974 euros corresponen a l’àrea TIC i 1.482.537 euros a l’àrea d’infraestructures i serveis generals.

  Nova vicerectora del Campus Manresa

  Un altre dels acords destacats del Patronat ha estat el nomenament de la Dra. Sílvia Mas, actual degana de la Facultat de Ciències Socials d’UManresa, com a nova vicerectora del Campus Manresa en substitució de Valentí Martínez, que es manté en el càrrec de director general de la Fundació Universitària del Bages. Després de quasi tres anys de la federació entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages, el Patronat ha validat aquesta proposta del rector que segons ha explicat es deu “a una voluntat expressada per part del vicerector Martínez per poder tenir més temps per dedicar-se a la direcció general de la FUBages”. Mas, que ha estat present a la sessió, ha expressat l’agraïment per la decisió i ha assegurat que assumeix el càrrec amb “il·lusió i ganes” per poder sumar i consolidar aquest projecte “des de Manresa”. A banda d’aquest nomenament, el ple també ha aprovat que la nova directora de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC sigui la Dra. M. Àngels Verdaguer, i que els professors Dr. Ramon Pinyol i Dra. M. Carme Sanmartí passin a ser professors emèrits de la Universitat.
   
  El Ple del Patronat també ha nomenat Sergi Domínguez com a nou patró representant del personal d’Administració i Serveis en substitució de Carme Comas, que ha deixat el càrrec per motius personals, i Antoni Trasobares, nou director del Consorci Centre Tecnològic Forestal de Catalunya després de la renúncia de Denis Boglio.

   

 • 01.12.2016

  Un projecte de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) sobre Aprenentatge Servei ha rebut un ajut per institucionalitzar aquesta proposta educativa a la facultat i, per extensió, a tota la UVic-UCC. El seu objectiu darrer és crear un centre o unitat d’Aprenentatge Servei que impulsi i assessori projectes en aquest àmbit, i que els avaluï en el marc de processos de recerca al llarg del seu desplegament. Aquesta convocatòria d’ajuts és una iniciativa del Centre Promotor d’Aprenentatge Servei, un projecte liderat per la Fundació Jaume Bofill.

  L’Aprenentatge Servei (APS) facilita el desenvolupament personal dels joves a través de l’adquisició i la pràctica de coneixements, competències i valors democràtics i d’ajuda als altres. Pretén dur l’educació més enllà de l’escola, i implicar-hi l’entorn social per tal que institucions, entitats i agents socials exerceixin una funció educadora encara que aquest no sigui el seu objectiu principal.

  A la FETCH, l’APS té els seus orígens en diverses experiències de voluntariat com la col·laboració amb l’Associació Mares Enllaç i les iniciatives “Parelles per a la inserció” i “Jove X Jove”, vinculades a algunes assignatures o estudis. Aquest bagatge el va recollir, ara fa un any, l’estudiant de doctorat Clàudia Bassaganya en el seu projecte de tesi, que pretén institucionalitzar l’APS el conjunt de la facultat i, per extensió, a tota la UVic-UCC.

  En aquest context, actualment s’està iniciant un pla d’investigació, que ara ha rebut l’ajut, estructurat en quatre fases: diagnosi, disseny, desenvolupament i avaluació. Aquest pla té com a fil conductor l’APS, entès com a metodologia i com a innovació a l’educació superior, i com una aposta més per la responsabilitat social de la Universitat. Aquest curs acadèmic està previst tancar la primera fase i començar la segona, amb una exploració inicial sobre la possibilitat d’iniciar nous projectes d’Aprenentatge Servei.

  L’equip bàsic de treball està constituït per l’estudiant de doctorat Clàudia Bassaganya i pels seus dos directors de tesi, Isabel Carrillo i Joan Soler. El projecte s’integra en el marc del Grup de Recerca Educativa (GREUV) i del Departament de Pedagogia de la FETCH, i també implicarà centres educatius i entitats socioeducatives de l’entorn proper a la universitat.

 • 23.11.2016

  La UVic-UCC ha inaugurat aquest dimecres al migdia el seu nou laboratori d’anàlisi de l’esport, ubicat al Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) del campus Vic. El laboratori consta d’ordinadors d’altes prestacions i una pantalla tàctil equipada amb la versió professional del software Eric Sports, un programa de referència d’anàlisi del rendiment esportiu, utilitzat pels equips d’handbol, futbol sala i hoquei del FC Barcelona, així com l’equip de waterpolo femení del CN Sabadell, entre d’altres.

  Amb aquest nou equipament, la UVic-UCC es converteix en la primera universitat catalana que incorpora l’anàlisi de dades al pla docent de CAFE (Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport) i en la seva activitat investigadora. “Som i volem ser pioners en l’anàlisi de l’esport en l’àmbit acadèmic, i estem convençuts que tenim molt de camp per recórrer”, ha afirmat aquest migdia el director del CEEAF, Javier Peña. Segons Peña, tan important és “dotar els futurs professionals d’uns coneixements i recursos molt valorats en un mercat laboral que cada vegada els demanda més, com apostar per la recerca en l’anàlisi de l’esport”. 

  L’acte d’inauguració l’ha presidit el degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), Eduard Ramírez, que ha qualificat aquest nou equipament d’un pas més en l’aposta de la UVic-UCC pels estudis de CAFE i per la formació a partir de les noves tecnologies. “La clau de l’èxit rau en les persones compromeses que, fent xarxa, han cregut i creuen en aquest projecte”, ha afirmat Ramírez segons el qual “els valors del treball en equip basats en la generositat, la humilitat, la confiança, l’entusiasme i el compromís” han permès tirar endavant aquest projecte.

  Representants d’Eric Sports també han participat a l’acte d’inauguració del laboratori, a través del qual l’empresa es converteix en partner de la Universitat. “La videoanàlisi és cada vegada més important i esdevé imprescindible en l’esport d’elit, però malgrat que tenim una eina de software molt potent, aquí encara no hi ha prou gent formada en la matèria”, ha explicat el CEO de l’empresa, José Antonio Conde. Per això “volem contribuir a formar els futurs professionals en aquest àmbit, però també volem millorar nosaltres i el nostre producte a través de l’entrada a la universitat”, ha dit. Per la seva banda, Jordi Urquija, director tecnològic d’Eric Sports, ha fet una demostració real del ventall de possibilitats de què disposa el software. Segons ha explicat, “es basa en la combinació de l’enregistrament de dades amb l’anàlisi de vídeos i de gràfiques”, i es concreta en “etiquetar accions, enriquir-les i seleccionar la informació que ens és més rellevant per elaborar un document que serà la base de la xerrada tècnica de l’entrenador a l’equip”.

  Conferència de Xesco Espar

  L’acte ha acabat amb la conferència “Guanyar o perdre: de l’anàlisi quantitativa a la qualitativa” de Francesc “Xesco” Espar, exjugador i exentrenador del primer equip d’handbol del FC Barcelona, que també compta amb una llarga trajectòria com a docent i com a coach en l’àmbit de l’esport. Espar ha partit de la seva experiència personal per demostrar la importància de l’anàlisi esportiva d’alt nivell, i ha vinculat la formació acadèmica i la recerca amb els resultats esportius. “Els resultats de la tesi doctoral sobre tàctica en l’handbol que havia estat treballant em van servir per traçar i avalar el model de joc del primer equip del Barça quan en vaig ser entrenador, i ens van permetre guanyar la Copa d’Europa el primer any que era al càrrec i la Lliga el segon, amb un equip que venia de quatre temporades sense títols”, ha explicat.

  Per Xesco Espar, espais com el que avui s’ha inaugurat a la UVic estableixen les bases d’una millor teoria de l’esport col·lectiu que, segons afirma, “durant molt de temps han estat ensenyats i entrenats des d’una òptica individual per falta d’una anàlisi tàctica col·lectiva”. El conferenciant també ha animat el públic, format majoritàriament per estudiants de CAFE, a “no deixar mai d’invertir en formació”.

 • 23.11.2016

  El dilluns 21 de novembre es va inaugurar al Monestir de Pedralbes l'exposició "Dones silenciades. El llegat de sor Eulària Anzizu al Monestir de Pedralbes (1868-1916)", comissariada per M. Carme Bernal, professora de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes; Anna Castellano, conservadora en cap del Monestir de Pedralbes, i Carme Aixalà, responsable de la gestió de col·leccions del Monestir.

  L'exposició, que es podrà veure fins al 3 de maig de 2017 al monestir que va fundar Elisenda de Montcada el 1327, no solament reivindica sor Eulària Anzizu en el centenari de la seva mort, sinó també les intel·lectuals de principis del segle XX que han estat invisibilitzades i silenciades. Anzizu va ser escriptora, historiadora, arxivera, poeta i promotora de la restauració del Monestir.

  Entre els papers que l'exposició ha tret a la llum per primera vegada hi ha la compravenda del Mas Pedralbes, en temps d'Elisenda de Montcada, per 16.000 sous. També s'exposa el testament de la reina consort de la Corona d'Aragó, l'inventari dels seus béns i la segona fundació del Monestir. L'exposició també mostra el paper d'Anzizu en la revalorització del monestir i en la creació del seu primer museu.

  Dissabte vinent, 26 de novembre, hi haurà un servei d'autobús gratuït des de la UVic per visitar l'exposició i el conjunt del Monestir. La sortida és a les 9h i la tornada a les 13:30 hores. Per apuntar-s'hi cal escriure a uhub@uvic.cat.

 • 18.11.2016

  L’exjugador i exentrenador del primer equip d’handbol del FC Barcelona, Francesc “Xesco” Espar, inaugurarà dimecres vinent els nous laboratoris d’anàlisi de l’esport del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC. Espar participarà en l’acte de presentació dels espais, els visitarà i oferirà una conferència als assistents. Amb el títol ‘Guanyar o perdre: de l’anàlisi quantitativa a la qualitativa’, l’exblaugrana parlarà de la importància que té per als equips d’elit obtenir i estudiar les dades per preparar tant els entrenaments com els partits.

  L’acte d’inauguració estarà presidit pel degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), Eduard Ramírez, i comptarà amb la presència del director del CEEAF, Javier Peña, i de José Antonio Conde, CEO d’ERIC Sports, l’empresa que ha desenvolupat el software que utilitzen els laboratoris per processar la informació. Aquest nou espai, que consta de sis ordinadors equipats amb el programari d’ERIC Sports –homologable al de qualsevol equip professional– i una pantalla tàctil, permetrà incorporar l’anàlisi de dades del rendiment esportiu al programa dels estudis de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE).

  La UVic-UCC és la primera universitat catalana que imparteix CAFE que inclou l’anàlisi de dades al seu pla docent. Concretament, els responsables acadèmics del Grau preveuen afegir-la a les assignatures que ho requereixin, sobretot en algunes optatives de quart curs centrades en l’esport d’equip. Des del CEEAF consideren que ajudarà els estudiants a completar la seva formació i a millorar les seves possibilitats d’inserció al món laboral, ja que la majoria d’equips professionals utilitzen aquest tipus d’eines per preparar la competició.

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual