• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 01.12.2016

  El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) ha aprovat aquesta tarda la composició del Consell de Mecenatge i ha nomenat l’exconseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, membre d’aquest nou organisme que estarà presidit pel patró de la FUBalmes i president i conseller delegat de La Farga, Oriol Guixà. El Patronat de la FUBalmes, l’entitat titular de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya també ha aprovat la resta de membres que integraran el Consell. Es tracta del notari Lluís Jou, el metge i expresident del Col·legi de metges de Barcelona, Miquel Vilardell i l’administrador del grup d’assegurances Santasusana, Francesc Santasusana. El Patronat també ha acceptat que es puguin incorporar al Consell fins a tres membres més.

  El Consell de Mecenatge el formen persones físiques o jurídiques designades pel Patronat entre persones de prestigi reconegut de la societat civil o d'institucions i empreses amb l’objectiu de promoure i fomentar el mecenatge privat en les activitats de la Universitat. Des de la FUBalmes s’ha prioritzat que els membres del Consell representin els àmbits empresarial, acadèmic i de la societat civil i que aportin el seu prestigi personal i professional als objectius de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.  

  Pressupost de creixement

  A banda d’aquest acord, el Patronat de la FUBalmes també ha aprovat la liquidació del pressupost del curs 2015-2016. Es tracta del tancament definitiu dels comptes del curs passat que han registrat un lleuger superàvit. Els ingressos finals d’aquest pressupost van ser de 34.970.720 euros i la despesa es va situar en 34.787.355 euros. En la mateixa reunió s’ha presentat la proposta de pressupost definitiu de l’exercici 2016-2017. Aquests comptes preveuen uns ingressos de 36.867.525 euros, quasi 1,9 milions més que el curs passat, i unes despeses de 36.755.789 euros, quasi 2 milions d’euros més respecte a les del curs 2015-2016. El superàvit previst és de 111.736 euros i les inversions que s’hi comptabilitzen ascendeixen a 1.843.441 euros, 310.974 euros corresponen a l’àrea TIC i 1.482.537 euros a l’àrea d’infraestructures i serveis generals.

  Nova vicerectora del Campus Manresa

  Un altre dels acords destacats del Patronat ha estat el nomenament de la Dra. Sílvia Mas, actual degana de la Facultat de Ciències Socials d’UManresa, com a nova vicerectora del Campus Manresa en substitució de Valentí Martínez, que es manté en el càrrec de director general de la Fundació Universitària del Bages. Després de quasi tres anys de la federació entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages, el Patronat ha validat aquesta proposta del rector que segons ha explicat es deu “a una voluntat expressada per part del vicerector Martínez per poder tenir més temps per dedicar-se a la direcció general de la FUBages”. Mas, que ha estat present a la sessió, ha expressat l’agraïment per la decisió i ha assegurat que assumeix el càrrec amb “il·lusió i ganes” per poder sumar i consolidar aquest projecte “des de Manresa”. A banda d’aquest nomenament, el ple també ha aprovat que la nova directora de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC sigui la Dra. M. Àngels Verdaguer, i que els professors Dr. Ramon Pinyol i Dra. M. Carme Sanmartí passin a ser professors emèrits de la Universitat.
   
  El Ple del Patronat també ha nomenat Sergi Domínguez com a nou patró representant del personal d’Administració i Serveis en substitució de Carme Comas, que ha deixat el càrrec per motius personals, i Antoni Trasobares, nou director del Consorci Centre Tecnològic Forestal de Catalunya després de la renúncia de Denis Boglio.

   

 • 30.11.2016

  El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, van signar dilluns el conveni de cessió de l’edifici de Can Baumann a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Les instal·lacions, propietat de la família Riera Beaune, han estat cedides a l’Ajuntament de Vic, que al seu torn les ha posat a disposició de la UVic-UCC. Al costat de Turró i Erra, va rubricar l’acord Laura Rosell, representant de la propietat.

  A l’acte de signatura també hi van assistir el primer tinent d’alcalde, Josep Arimany, i el gerent de la Universitat, Marc Mussons. Arimany, que també és el comissionat dels estudis de Medicina de la UVic-UCC, ha explicat que a Can Baumann s’hi traslladarà el parc cientificotècnic de la institució, que acollirà la primera fase de la Facultat de Medicina de la Universitat, en espera que estigui enllestit el nou Campus de la Salut.

  L’Ajuntament ha de ratificar aquest conveni en el ple municipal que se celebrarà el pròxim 7 de desembre.

 • 22.11.2016

  El fundador de La Fageda, Cristobal Colón, ha fitxat com a professor del Postgrau en Emprenedoria Social de la UVic-UCC, impulsat des de la Facultat  de Ciències de la Salut i el Benestar, la Facultat d’Empresa i Comunicació i l’empresa Tàndem Social. Colón hi fa una master class on explica a partir del cas d’emprenedoria social d’èxit de La Fageda, les  competències transversals de l’emprenedoria social, com ha de ser el lideratge cooperatiu i desgrana alguns consells pràctics per als emprenedors.

  Colón és una de les figures més emblemàtiques del camp de l’emprenedoria social al nostre país i un referent internacional. L’any 1982 va fundar La Fageda, una empresa social de referència dedicada principalment a la producció de iogurts i derivats làctics. La missió d’aquesta empresa ha estat sempre millorar la qualitat de vida i promoure la integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb trastorns mentals severs, a més d’altres col·lectius en risc d’exclusió social de la Garrotxa. També s’ha caracteritzat per portar a terme unes  activitats empresarials que generessin llocs de treball amb sentit, i uns serveis assistencials gestionats amb criteris de qualitat i excel·lència.

  El Postgrau en Emprenedoria Social que ofereix la UVic-UCC té per objectiu formar professionals que vulguin crear la seva pròpia empresa o treballar en una empresa en què l’assoliment d’un impacte social, mediambiental o cultural sigui l’objectiu principal de la seva activitat econòmica. Cada vegada són més els professionals  que volen adoptar aquest perfil, en què la venda d’un producte o servei és un mitjà per assolir un impacte positiu sobre la societat. Per això, el programa de postgrau treballa les competències bàsiques que demana aquest nou professional, com ara la creativitat, la innovació tecnològica, la sensibilitat social, la sostenibilitat i la vocació ciutadana, competències que seran necessàries per ocupar els llocs de gerència en empreses i entitats socials o per emprendre qualsevol projecte social.

  La quarta edició del Postgrau en Emprenedoria Social, que s'iniciarà al gener del 2017, s’oferirà en format on-line i també es podrà cursar en modalitat semipresencial des d’Olot i Bilbao.

 • 16.11.2016

  La UVic-UCC ha augmentat aquest curs 2016-17 un 6% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials (amb un total de 2.632 estudiants nous) i un 12% si tenim en compte la matrícula total de titulacions oficials. Aquest augment inclou tots els matriculats en els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades ofert conjuntament per la UVic i la UOC, i els centres adscrits BAU, EADA i ESERP.

  Aquestes dades les ha presentat aquest migdia el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, en una roda de premsa que s’ha celebrat a l’escola d’hoteleria Joviat de Manresa. Segons Montaña, la matrícula d’aquest any és “especialment bona si tenim en compte la baixada de la demanda universitària global”. Per tot això, ha assegurat que la matrícula d’aquest curs 2016-2017, la segona que es fa conjuntament com a UVic-UCC, “ens fa ser optimistes perquè es consolida l’espai de coneixement al centre de Catalunya”.

  El rector també ha destacat el creixement d’un 78% del Campus Professional, l’oferta de formació professional en l’entorn universitari. Per a Montaña es tracta d’una proposta que està tenint una molt bona acollida i que “aborda una necessitat real de país”.    

  Campus UManresa

  La matrícula de nou accés del campus Manresa s’ha situat, aquest curs, en 415 persones, la qual cosa significa un augment del 12% en relació al curs anterior. L’increment s’ha concentrat a la Facultat de Ciències de la Salut, especialment als estudis de Logopèdia (+128%) i de Podologia (+35%). Dins d’aquesta mateixa facultat, Fisioteràpia i Infermeria es consoliden com els estudis amb més demanda, amb un creixement anual del 12% en tots dos casos. Els estudiants que accedeixen enguany a la Facultat de Ciències Socials, a les titulacions d’ADE i d’Educació infantil, suposen l’11% del total de la matrícula de nou accés del campus de la capital del Bages.

  UManresa compta amb un total de 1.479 alumnes de grau per al curs 2016-2017, un 3,2% més que el curs anterior. Fisioteràpia, amb 196 nous estudiants, és la titulació que n’acull més. La gran demanda registrada en aquests estudis ha permès cobrir completament l’oferta de places disponibles, alhora que generava nota de tall per accedir-hi.

  Perfil dels nous alumnes

  Un 59% dels estudiants que han accedit aquest curs a UManresa són dones, si bé la distribució per gènere és desigual, en funció dels estudis. Així, són majoria a Logopèdia (on el 100% del nou alumnat és femení) i a Educació infantil (amb un 93% de total). En canvi, Podologia i Fisioteràpia acullen un nou alumnat majoritàriament masculí, amb percentatges del 66 i el 60%, respectivament.

  Un 37% dels estudiants que accedeixen aquest any a UManresa són de fora de l’Estat espanyol, una gran part procedents de França, però també d’Itàlia. Majoritàriament escullen els estudis de Fisioteràpia i Logopèdia i, en menor proporció, Podologia. També hi ha alumnes d’altres comunitats de l’Estat, que es concentren en els estudis de salut: Balears, País Basc, Navarra, Rioja, Canàries, Andalusia, Castella i Aragó.

  Valentí Martínez, vicerector del Campus Manresa, ha destacat que els bons resultats “de la matrícula dels dos darrers cursos esvaeixen els dubtes sobre els beneficis de la federació universitària”. També ha fet referència a l’atractivitat d’estudis d’UManresa com els de Fisioteràpia, Logopèdia i Podologia per al mercat internacional, sobretot, el procedent de França i Itàlia.  Finalment, ha subratllat la bona acollida que han tingut els estudis de CFGS de Pròtesis Dentals, “amb un increment del 56% de la matrícula de nou accés que ha obligat a desdoblar els grups”.

  Campus UVic

  La UVic compta aquest curs 2016-2017 amb 1.100 estudiants matriculats de nou accés, 56 alumnes menys que l’any passat. Un descens que es deu a la limitació voluntària d’estudiants de nou accés que s’ha aplicat al Grau de Fisioteràpia per assegurar una bona atenció i seguiment pedagògic. Segons Cristina Vaqué, vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, el topall “ens permet mantenir el model pedagògic basat en l’atenció individualitzada i de proximitat que ens defineix”. En cas que això no s’hagués fet, s’hauria consolidat el creixement de l’entrada de nous alumnes en el 16% de l’any passat.

  El nombre de matrícules en primera preferència ha estat, enguany, del 80%, una xifra que es manté respecte a l’any passat. Actualment ja s’han cobert el 83% de les places ofertes i hi ha hagut nota de tall en els estudis de CAFE, Fisioteràpia i Psicologia, fet que demostra que en aquests tres graus hi ha més demanda d’estudiants que places s'ofereixen. 

  Si ens ho mirem per facultats, la d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) representa el 35% del total de la matrícula de nou accés i és la que registra més alumnes nous matriculats, seguida de molt a prop per la Facultat de Ciències de la Salut. En el cas de la FETCH, cal destacar l’augment d’un 6% en la matrícula dels graus de Magisteri, un augment important si tenim en compte que la demanda global d’aquests estudis a Catalunya ha baixat un 7%. Per segon any, s’ha ofert el Grau Interuniversitari de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades amb la UOC, i enguany s’hi han matriculat 59 alumnes nous. La Facultat d’Empresa i Comunicació, de la seva banda, representa el 15% de la matrícula de nou accés.

  La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar representa el 34% de la matrícula de nou accés global, una xifra que es manté igual que l’any passat malgrat el control en l’entrada d’alumnes al Grau de Fisioteràpia. I és que hi ha tres graus, Fisioteràpia, Infermeria i Nutrició que han cobert totes les places i, en el cas d’aquesta darrera, s’han doblat els matriculats fins arribar als 43 estudiants. Aquesta és la Facultat amb una major presència d’estudiants internacionals, sobretot francesos; si ho mirem per graus, provenen d’aquest país el 68% dels nous estudiants de Fisioteràpia, el 16% dels de Teràpia Ocupacional i el 3% dels estudiants de nou accés d’Infermeria.

  Per últim, la Facultat de Ciències i Tecnologia ha patit l’efecte de la davallada global en la demanda d’enginyeries que aquest any ha estat del 7% respecte al curs passat. Malgrat això, els estudis de biociències, Biologia i Biotecnologia, han cobert les 130 places que oferien. Aquesta facultat representa el 16% de la matrícula de nou accés. 

  Perfil dels nous alumnes

  Si ens fixem en el perfil d’aquests nous alumnes de la UVic, veiem que són bàsicament dones, un 59% respecte al 41% d'homes. Elles superen els nois en totes les facultats tret de la UST, on hi ha més nois. Pel que fa a la procedència geogràfica, el 21% provenen d’Osona, el 13% de França, el 10% del Barcelonès i el 10% del Vallès Oriental. Segons les dades recollides a l’enquesta feta pel juliol als estudiants de nou accés, els que no viuen a Vic es desplacen majoritàriament en cotxe propi (37%), en tren (31%) i en bus (21%). Cal destacar, aquest any, l’augment de dos punts en l’opció del cotxe compartit (19%) arran de la implantació del sistema FesEdit. Es tracta d’una aplicació que posa en contacte els estudiants que ho han sol·licitat i que els permet compartir trajecte i vehicle amb els que tenen els mateixos horaris i destinació. Pel que fa a l’allotjament, un 59% dels nous estudiants viuen a casa dels pares. Els que no ho fan, s’estan en residències (11%) o pisos d’estudiants (9%).  

  Medicina, la gran aposta per al curs que ve

  El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, ha explicat en quin punt es troba el projecte del Grau de Medicina. Ha anunciat que l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) ja disposa de la memòria de la titulació des de divendres passat i que ara només falta que la Generalitat tramiti la creació de la Facultat i que el Ministeri d’Educació autoritzi les places per poder-se matricular. Segons Turró, “el projecte s’ha guanyat el respecte per ser una realitat” i s’ha mostrat convençut que el pròxim 1 de setembre “tindrem l’autorització per començar les classes”.

  Turró també ha anunciat que de cara l’any que ve s’inaugurarà el nou local de la UVic-UCC a Barcelona. Un espai situat a Via Augusta, a la seu de l’Institut d’Estudis Nord Americans, que permetrà acollir l’oferta formativa de postgrau desplaçada dels dos campus.  

  Finalment, també ha avançat que el pròxim curs el rectorat ja s’instal·larà a la seu de Casa Convalescència, un edifici situat al centre de Vic.  

 • 16.11.2016

  Companys, amics i familiars van reunir-se aquest dimarts per escoltar la lliçó de jubilació de Carme Sanmartí “Correspondència femenina 1870-1939”. En un acte presidit pel degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Eduard Ramírez,  Sanmartí va estar acompanyada pels professors i investigadors Marcos Cànovas i Pilar Godayol que li van fer un encomi a dues veus.

  Marcos Cànovas va encarregar-se de glossar de la biografia de Carme Sanmartí i més específicament l’àmbit docent i de gestió. En va destacar l’entusiasme amb què l’homenatjada ha viscut la professió docent des que va començar a impartir classes l’any 1978.  Segons Cànovas, “la seva capacitat de comunicació i d’empatia, juntament amb un domini profund de les estratègies docents, feien possible un entorn d’aprenentatge ideal”. En l’àmbit de la gestió, Cànovas va qualificar de “més que destacada, brillant” l’aportació que Sanmartí ha fet a la UVic, des dels diferents càrrecs que ha desenvolupat durant els vint-i-un anys de servei a la institució. Per últim, va afirmar que qualsevol referència a la trajectòria de Carme Sanmartí “haurà d’estar inspirada en l’afecte i en la consideració de les seves qualitats humanes i intel·lectuals”.

  Pilar Godayol va explicar els orígens intel·lectuals de Sanmartí. Nascuda en ple règim franquista, va dir Godayol “és simbòlicament filla de les dones silencioses i silenciades, a qui ensenyaven a viure i resistir en temps adversos”, i va  afegir que malgrat tot “és una dona que s’ha construït independent, que ho ha volgut tot: família, docència, gestió acadèmica i recerca”. Com a historiadora, Godayol va destacar-ne l’“obsessió gloriosa” per recuperar de l’oblit la memòria femenina per tal de construir una genealogia femenina catalana. Va explicar les seves aportacions en el marc del grup de recerca GETLIHC i el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona, avui convertit en el CEIG i, per acabar,  va referir-se a la seva qualitat humana, destacant que “Carme Sanmartí és, indiscutiblement, una gran mestra de la Vida en majúscules”.

  Com a prèvia a la lliçó inaugural, Carme Sanmartí va voler donar les gràcies a totes les persones amb qui ha treballat des dels diversos àmbits i va afirmar que “hi ha poques tasques més engrescadores que participar en un projecte universitari”. També va voler explicar el seu interès per explicar la història en minúscules, i és amb aquest esperit de fer arqueologia dels petits detalls que Sanmartí s’endinsà en el projecte d’estudi de la correspondència femenina des de finals del s. XIX al s. XX,  afirmant que “les cartes van oferir a les dones la possibilitat de trencar un silenci mantingut durant segles i que la història necessita aquesta informació per matisar-se i enriquir-se”.

   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual