Skip to main content

"La desigualtat de gènere fa que els homes continuïn vivint en una situació privilegiada"

"La desigualtat de gènere fa que els homes continuïn vivint en una situació privilegiada"

"La desigualtat de gènere fa que els homes continuïn vivint en una situació privilegiada"

Míriam Aleman, membre de l’Associació Candela, i Joakin Azpiazu, sociòleg i professor de la Universitat del País Basc, han parlat avui en una Aula Magna plena d’estudiants, sobre el fet que la socialització de gènere pot ser un risc i una forma de violència. A la taula rodona "(Re)pensar la prevenció de violències de gènere entre els joves", moderada pel professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, Gerard Coll-Planas, s’ha parlat de què són les violències de gènere, com es manifesten i per què existeixen.

Des de la seva experiència en l’Associació Candela, que treballa per a la transformació de la societat a partir de l’educació feminista i comunitària, Míriam Aleman ha fet un repàs als referents en què els joves els toca socialitzar-se. Uns referents de masculinitat i de feminitat imposats des d’una perspectiva masclista, que contribueixen a perpetuar la desigualtat i la verticalitat en les relacions interpersonals. Aquests referents no només són imposats pels mitjans de comunicació, sinó que també es transmeten a través de la reproducció dels rols de gènere. Aleman ha demanat, a més de fomentar esperit crític entre els joves, promoure l’educació en sexualitat "per fer persones més felices”, i evitar que l’adolescència “no sigui l’etapa en què els heterosexuals aprenen a socialitzar, mentre que els homosexuals aprenen a amagar-se”.

Per la seva banda, Joakin Azpiazu, ha reclamat la necessària incorporació dels homes en el moviment feminista, tot i que ha reconegut “que no és una condició indispensable, ja que sense nosaltres el moviment continuarà creixent”. Ha afirmat que “actualment la desigualtat de gènere fa que els homes continuem vivint en una posició privilegiada i continuem rebent rèdits del sistema”, per la qual cosa creu necessari “generar més espais d’incomoditat, per fer entrar en conflicte la posició de poder que exerceixen els homes en la societat”. Una d’aquestes mesures podria ser, segons Azpiazu, cedir els espais de poder a les dones. També ha alertat que, malgrat el masclisme actual hagi canviat d’estratègia en les formes, continua perpetuant el sistema desigualitari imperant.

La taula rodona ha estat organitzada des de la Unitat d’Igualtat, el Centre d’Estudis Interdisciplinaris del Gènere (CEIG) i el DIXIT Vic de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere.

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto