Make the most of summer!


Bespoke teaching


Student-centred training

Teamwork
to scale the heights


We strive for excellence

Summer university!

Personal growth, all-round training

Comitted to sustainable development

News
 • 15.09.14.- El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el rector de la UVic, Jordi Montaña, i el regidor de Ciutat del Coneixement i President de Creacció, Josep Arimany, han inaugurat avui a Vic la mostra “Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714”.
   
  Durant l’acte, Claudi Alsina ha afirmat que “aquesta mostra ens porta la veu de la memòria històrica de la Catalunya universitària”. Jordi Montaña, per la seva part, ha destacat que “l’exposició reflecteix una història de perseverança per damunt les adversitats”.
   
  La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII, i destaca els canvis substancials que va implicar la desfeta del 1714 per al model universitari i científic de l’època. Des de finals del segle XIII fins ben entrat el segle XVII, es van crear estudis generals a Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Solsona, els embrions de les universitats actuals.
   
  En esclatar la guerra de Successió, la comunitat universitària de Catalunya es va decantar per l’arxiduc Carles. La derrota del 1714 va comportar el tancament de tots els estudis generals existents com a represàlia pel seu posicionament a favor de la casa d’Àustria. A canvi, la monarquia borbònica va crear la Universitat de Cervera com a única universitat per a tot Catalunya i es van crear diverses acadèmies, tot seguint el model francès. L’exposició pretén aproximar-se a l’organització dels estudis acadèmics d’aquella època i als diferents àmbits científics que es desenvolupaven al país.
   
  La mostra, que serà itinerant i es podrà veure durant el curs en altres universitats, s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem», que vol promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història. La mostra s’exposa a la Casa de Convalescència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya Vic, on romandrà del 15 de setembre fins al 17 d’octubre. L’horari de visita és de dilluns a divendres de 8 a 20h i els dissabtes de 9 a 14h.
   
   

 • 10.09.14.-Talent acumulat i lideratge sostingut en el temps són dos dels trets identificadors que han fet possible que Vic i Osona siguin avui competitives. Així ho ha afirmat Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes, a la conferència que ha pronunciat amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, que portava el títol “Osona: el seu talent i el seu futur”.
  Quan Joan Turró va entrar en contacte per primer cop amb la ciutat de Vic estava convençut que el lideratge dels diferents àmbits de la societat catalana es feia, bàsicament a l’entorn de la capitatlitat barcelonina. Res més lluny de la realitat, diu Turró, que afirma “haver quedat sorprès i captivat per les potencialitats de Vic i Osona i la seva capacitat de liderar”. A diferència d’altres ciutats, Vic és un exemple de reacció positiva i creativa a la crisi, que ha sabut fer la reorientació de la indústria pelletera i tèxtil cap a l’agroalimentària, que li permet ser avui pionera en internacionalització, diu Joan Turró.
  Un dels factors més importants d’aquesta transformació ha estat la reinstauració i consolidació de la UVic-UCC, procés que ell va viure de prop, quan era gerent de la Universitat Autònoma. “Tenir més de 500 professors altament qualificats al territori, que estan en competició constant, és clau per fer evolucionar el coneixement i que això reverteixi en el seu entorn”.
  Un dels èxits de la consolidació de la UVic-UCC com a projecte estratègic de Catalunya és, segons Joan Turró, el seu model de governança, “reconegut com un dels punts forts de la UVic-UCC per part del sistema universitari català”. També ho és la situació econòmica de la institució (que ha tancat el darrer exercici amb dèficit zero), que li permet plantejar-se nous projectes d’envergadura com la nova Facultat de Medicina, a mig termini, o d’una manera més immediata, la posada en marxa del Campus Professional que a través dels centres de Kreas i Teknós, posa en marxa aquest setembre tres cicles formatius de grau superior.
  Joan Turró està convençut que Vic i Osona podran continuar mantenint aquest lideratge, al qual contribuirà, de ben segur, la tasca que porta a terme Creacció, l’agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, impulsada pels ajuntaments de Vic i Manlleu, la UVic-UCC, el CEDO, la Cambra de Comerç i el Consell Comarcal.
  Entre els projectes més engrescadors que actualment té sobre la taula és la consolidació de la federació amb Manresa i la incorporació de Granollers al Patronat de la FUB, la qual cosa comporta una nova visió estratègica de més abast.
   

 • 27.06.14.-A la reunió plenària del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, celebrada ahir dijous a l’Atlàntida,  entre moltes altres qüestions, es va  aprovar el nou equip de Rectorat amb la incorporació del Dr. Jordi Villà com a nou vicerector de Recerca i també de Professorat. Aquest canvi s’ha produït pel fet que l’actual vicerectora, la Dra. Marta Otero, inciarà una estada de recerca als Estats Units per un període d’un any.
   
  Durant la reunió es va fer una menció especial a la Dra. Otero, agraint‐li tots els reptes aconseguits en aquests darrers 6 anys. Per altra banda, la resta de membres de la Junta de Rectorat repeteixen en els seus càrrecs amb la variació del Dr. Pere Quer, que deixa el càrrec de vicerector de Professorat i que continuarà com a vicerector d’Ordenació Acadèmica.
   
  A més a més, en aquesta sessió també es va aprovar l’estimació de liquidació del pressupost del curs 2013‐2014 amb un resultat final d’equilibri pressupostari i un total d’ingressos d’uns 32 milions d’euros, que ja fou presentada a la Comissió Executiva de la setmana passada.
   
  També es va aprovar la proposta de pressupost del curs 2014‐2015, presentada també en la Comissió Executiva abans esmentada, amb un resultat final d’equilibri i un total d’ingressos d’uns 33,5 milions d’euros, amb un import d’inversió d’uns 1,2 milions d’euros.
   

 • 12.05.14 La Fundació Lluita Contra la Sida, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i  l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa organitzen per al 12 de juny la Nit per la Recerca a la Catalunya Central, en benefici de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la Universitat de Vic–UCC. Es tracta d’un sopar espectacle a l’espai de celebracions  el Serrat del Figaró de Taradell, que avui s’ha presentat en roda de premsa, amb la presència del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; Josep Arimany, regidor de  Ciutat del Coneixement; Ventura Clotet, director de la Càtedra de la Sida i malalties relacionades; el músic, Pep Sala i el xef Nandu Jubany.
  L’objectiu d’aquest esdeveniment social és recaptar fons per continuar avançant en la lluita contra la SIDA, de la qual Catalunya, amb l’equip del Dr. Clotet que lidera la càtedra de la UVic-UCC, és pionera al món. Els diners aconseguits aniran directament a l’estudi del microbioma i l’envelliment que porten a terme els investigadors de la UVic-UCC implicats en la Càtedra, i que els situarà en la primera línea mundial de la recerca en aquesta malaltia.
  Tal com ha explicat el músic Pep Sala, responsable de la part artística del sopar, la Nit per la recerca a la Catalunya central serà presentada per Helena Garcia Melero i Bruno Oro i comptarà amb les actuacions del Mag Lari, Jordi LP, Leslie dels Sirex o el Dr. Estivill, entre altres. També ha confirmat la presència del conseller de la Presidència, Francesc Homs; l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, Albert Om, Aina i Marc Clotet, Judit Mascó i l’actor Jordi Planas i David Selvas. El sopar anirà a càrrec del xef Nandu Jubany.
  La intenció és que Osona aculli la primera Nit per la Recerca i que les següents edicions se celebrin a La Garrotxa i al Bages.
  El tiquet individual serà de 250 euros per persona, per bé que hi haurà altres modalitats per fer aportacions, ja sigui com a partner, patrocinador, empresa solidària, o patrocinador tecnològic. L’organització també ha obert un compte corrent per a tothom que vulgui realitzar un donatiu.
  El Dr. Ventura Clotet, líder mundial en la recerca contra la Sida, ha destacat la importància de recaptar fons per donar un impuls definitiu a la recerca, tot manifestant que “si bé tenim avenços molt importants pel que fa a la vacuna terapèutica, que ben aviat entra en fase de proves en humans, se’ns obre un nou front contra el qual cal lluitar i és l’envelliment accelerat dels pacients de Sida”. També ha manifestat el compromís que té la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic amb la societat més propera, que ajudarà “a fer d’aquesta universitat el Harvard català”.
  Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic, ha agraït al Dr. Clotet la seva implicació en  tirar endavant aquest acte de recollida de fons i ha posat tota la Universitat de Vic a la seva disposició per tal que sigui un èxit. El Dr. Josep Arimany, regidor de la Ciutat del Coneixement de Vic, ha fet una crida a la ciutadania a participar en aquest acte, i s’ha manifestat convençut que la resposta de la societat civil vigatana i osonenca serà ferma.
  Més informació a: www.nitperlarecerca.com.
   La Càtedra sobre la SIDA i Malalties Relacionades
  L’octubre passat  es creava la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC centrada en un dels tres fronts en què es vol combatre la malaltia, la metagenòmica. Els altres fronts, la recerca dels quals es troba ja molt avançada són els fàrmacs i la vacuna terapèutica. La Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades va iniciar el seu camí amb la signatura del conveni de la seva creació entre la Universitat de Vic, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa”, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Lluita contra la Sida (FLS). Aquesta nova càtedra reforça l’activitat investigadora actual de la UVic-UCC en l’àmbit biomèdic que es concentra en el Grup de Recerca en Bioinformàtica i Estadística Mèdica (BEM) i en la participació de la UVic en la Plataforma Bioinformàtics Barcelona.

 • 11.04.14 - El passat 4 de març la UVic-UCC va adherir-se al Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció de gasos amb efecte hivernacle que promou l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. El programa va néixer l’any 2010 amb l’objectiu de ser un marc on les entitats de Catalunya poguessin mostrar el seu compromís amb la reducció d’emissions de CO2. L’adhesió a aquest programa és de caràcter voluntari i actualment més de 100 organitzacions de tot Catalunya ja disposen del certificat de d’Acords Voluntaris.
  La incorporació de la nostra entitat s’emmarca dins el projecte Ecocampus, l’objectiu del qual és treballar per unes infraestructures intel·ligents i sostenibles mitjançant una sèrie d’actuacions. Algunes de les més rellevants pel que fa a la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle serien les relacionades amb l'optimització i control del consum dels subministraments d’electricitat i de gas natural, creació i execució del pla de reducció d’emissions, creació d’un pla de mobilitat (en ambdós casos amb la col·laboració de l’empresa Lavola), increment de zones verdes i implantació de la recollida selectiva de residus.
  Aquí podeu veure l’enllaç de la notícia publicada a la pàgina web de l’Oficina del Canvi Climàtic.

 • 24.03.14 - El professor Shehdeh Jodeh, de l’An-Najah University, va ser convidat el proppassat 17 de març per l’Escola Politècnica Superior a impartir la conferència “Phytoremediation for treatment of generated brine water from reverse osmosis plant”. La conferència s’emmarcava en el programa de seminaris de recerca de l’EPS, en aquest cas en l’àrea prioritària de Ciències i Tecnologies Ambientals. Aprofitant la visita del Prof. Jodeh, que va tenir una trobada amb el rector de la UVic, Jordi Montaña, i el director de l’Escola Politècnica Superior, el Dr. Jordi Villà, van tenir lloc diverses trobades amb l’equip de gestió de l’EPS i amb el director del centre Tecnio SART-MA, el Dr. Sergio Ponsá, per tal d’explorar col·laboracions i intercanvis d’experiència, alumnes i personal en els àmbits de la docència i la recerca en tecnologies ambientals entre la UVic-UCC i l’An-Najah University.

1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
Agenda