• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 30.06.2016

  La web d’assessorament acadèmic ‘Preparats, llestos, universitat!’, creada per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha creat el primer test d’orientació acadèmica centrat en les aptituds i els gustos personals de l’estudiant. L’equip del projecte, que acompanya els alumnes que volen fer el salt als estudis superiors per resoldre els dubtes més freqüents, ha posat en marxa un qüestionari elaborat conjuntament amb el mitjà de comunicació digital Adolescents.cat. El test destaca per la seva senzillesa, que facilita als estudiants contestar de manera natural, sense predeterminar les seves respostes.

  La majoria de qüestionaris se centren en els aspectes acadèmics i orienten els alumnes a partir de consideracions tècniques. En canvi, el test de ‘Preparats, llestos, universitat!’ utilitza les respostes de l’estudiant per definir la seva personalitat. Les preguntes permeten fer-se una idea general del seu caràcter, de les seves habilitats o dels seus gustos, de manera que el resultat del qüestionari respon no només al perfil acadèmic del noi o noia, sinó a les seves motivacions i aspiracions personals. L’objectiu és aprofundir en la persona més que en l’alumne, en paraules dels creadors del test.

  Per aquest motiu, la majoria de les preguntes fan referència als adjectius amb els quals se sent identificat l’estudiant o a l’actitud que pren davant d’una emergència o d’una situació quotidiana, per exemple. El qüestionari també convida els usuaris a identificar-se amb professionals de prestigi –alguns extrets del món de la ficció- o a parlar dels seus gustos i preferències. Per accedir al test cal entrar a la pàgina web de ‘Preparats, llestos, universitat!’, que també ofereix altres recursos d’orientació acadèmica, com ara respostes a preguntes freqüents, testimonis d’estudiants universitaris o informació sobre el procés de preselecció.

 • 22.06.2016

  El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i la presidenta de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (FIDEM), Joana Amat, van signar ahir un conveni marc de col·laboració a les oficines del Rectorat. L’acord compromet totes dues institucions a promoure les relacions de caràcter acadèmic, científic i professional, així com a promoure el debat i l’intercanvi d’idees en àmbits d’interès per a totes dues parts.

  L’objectiu del conveni és desenvolupar iniciatives de col·laboració en docència, recerca, innovació i transferència de coneixement. L’acord també contempla que les institucions signants comparteixin informació sobre temes d’investigació o publicacions i que treballin plegades en l’estudi i execució de projectes que ajudin a projectar la seva tasca. En aquest sentit, el conveni preveu que FIDEM ofereixi places de formació en pràctiques per als estudiants de la UVic-UCC.

  La Fundació Internacional de la Dona Emprenedora és una entitat sense ànim de lucre amb seu a Barcelona. Els seus objectius fonamentals són promoure i empoderar les dones empresàries, emprenedores o dedicades a la direcció d’alguna organització. La FIDEM les assessora i les acompanya en els seus projectes. 

 • 21.06.2016

  Un projecte del grup de recerca Data Analysis and Modeling (DAM) de la UVic-UCC ha rebut un accèssit al premi Protecció de Dades en el Disseny 2016, que l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha lliurat aquest dilluns al matí en un acte al Parlament de Catalunya. Es tracta de “Una solució tecnològica per a la preservació del secret estadístic en la difusió de dades geocodificades”, de Joan Carles Martori, Ramon Oller i Raymond Lagonigro, tots tres membres del DAM.

  El projecte mereixedor de l’accèssit és una graella estàndard a nivell europeu que implementa una solució tecnològica per visualitzar dades geocodificades preservant el secret estadístic. Han utilitzat unes estructures de dades jeràrquiques anomenades quadtrees per definir una graella variable adaptada a la quantitat de població de cada territori: “A les zones amb més població la graella es pot fragmentar en cel·les més petites, mentre que a zones menys habitades són més grans, fet que permet donar la informació mantenint sempre el llindar de població mínim”, expliquen.

  La solució tecnològica l’han desenvolupat a proposta de l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya), que els darrers anys ha anat geocodificant les dades estadístiques de la població de Catalunya. “La visualització d’informació geocodificada, si bé és molt útil per als investigadors i molt atractiva per al públic en general, pot comportar problemes de confidencialitat”, expliquen els investigadors segons els quals “per això cal dissenyar mètodes per a la preservació del secret estadístic.”. El seu mètode parteix del programari estadístic de codi obert R i de les tecnologies web per difondre les dades dinàmicament sobre mapes de Google.

  L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc en el transcurs de la jornada “El nou reglament, un repte per a les empreses”. L’acte ha inclòs una conferència de Wilbert Tomesem, vicepresident de l’autoritat holandesa de protecció de dades i de l’òrgan de control d’Europol, sobre diversos mecanismes preventius del nou reglament europeu de protecció de dades, i una taula rodona sobre com poden afrontar les empreses TIC l’aplicació del nou reglament.

  La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, M. Àngels Barbarà, han presidit l‘acte de lliurament de premi on, en nom de la universitat, han assistit el vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà, i els investigadors Ramon Oller i Raymond Lagonigro.

 • 17.06.2016

  Una matinal sobre el fenomen de la gamificació i el seu impacte sobre la salut i l’educació ha tancat aquest divendres la sisena edició de la International Workshop on Higher Education (IWHE) de la UVic-UCC, la primera que ha tractat, únicament, aspectes de recerca. Durant tota la setmana s’han fet més de 40 activitats amb un centenar de ponents, la majoria internacionals, al campus Vic.

  En la jornada "Games for everything", el doctor Luis Luque i la infermera Anna Sort han repassat les aplicacions que té la introducció dels mecanismes d’aprenentatge propis del joc al món sanitari. Luque, del Qatar Computing Research Institute, ha parlat de l’augment del número de comunitats digitals de pacients que s’agrupen per compartir dubtes, consells o recomanacions per millorar la seva qualitat de vida i ha assegurat que “les xarxes socials canvien el paradigma de l’atenció mèdica, perquè facilita l’apoderament dels pacients”. Sort, per la seva banda, ha relatat la seva experiència com a infermera i impulsora de la plataforma Play Benefit, que utilitza els videojocs per transmetre coneixements sobre salut als pacients, que “interioritzen amb més facilitat els canvis d’hàbits en la seva vida diària”.

  A la matinal també hi ha intervingut Carolina Islas, investigadora de la University of Eastern Finland. Islas ha remarcat la capacitat pedagògica que tenen els jocs i ha parlat de la seva experiència com a dissenyadora de jocs educatius en l’àmbit de l’ensenyament: “Ajudem els alumnes a interioritzar determinats continguts i els permetem tenir un rol més actiu a les classes”, ha explicat.

  Nous models per fer recerca
  El gruix central de l’International Workshop va arrencar dimarts amb, entre d’altres, la ponència “Responsible Research @ Innovation” (RRI) de Rosina Malagrida, cap de la unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica d’IrsiCaixa. Malagrida va reflexionar sobre l’RR&I, el nou paradigma cap on està avançant el món de la investigació científica, que reconsidera la governança de la ciència i el seu rol a la societat per avançar cap a un canvi estructural de la manera de fer recerca.

  L’agroecologia a la Universitat
  Dimecres, l’exemple de l’Agricultural Sustainability Institute de la universitat californiana UC Davis va ser l’eix central de la jornada “Higher education in agroecology and food systems”. El seu director fundador Tomas T. Tomich, va presentar el centre com un “hub d’iniciatives sostenibles i d’educació en agricultura i sistemes alimentaris”, entre els quals compten amb una granja real on es formen els estudiants.

  Un referent en les Cures Pal·liatives
  El mateix dia, l’IWHE va acollir una jornada sobre com millorar les actituds socials i l’acompanyament a persones en procés de final de vida, vinculada al projecte “Vic, ciutat cuidadora” que impulsen la càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i l’Ajuntament de Vic. L’acte va tenir com a ponent central Allan Kellehear, doctor en Sociologia per la Universitat de New South Wales de Sidney (Australia). Kellehear va mostrar-se convençut que per aconseguir aquest canvi de visió a l’entorn de les cures pal·liatives, “cal treballar de forma transversal i coordinada amb tots els sectors de la societat més enllà dels de salut”, entre d’altres motius perquè “els processos de mort i de dol succeeixen majoritàriament lluny de les institucions mèdiques i poden romandre ocults” i perquè “no són temes mèdics sinó de relacions socials amb una dimensió mèdica”.

  Seure massa és perjudicial per la salut
  Dijous, una de les protagonistes de l’IWHE va ser  Wendy Brown, professora i investigadora del Centre for Research on Exercice, Physical Activity and Health (CRExPAH) de la Universitat de Queensland (Australia). Brown va aportar una extensa visió dels estudis fets les últimes dècades sobre els efectes que té en la salut seure massa o fer-ho de forma prolongada. Segons Brown podem estar segurs que “cal reduir els temps en què estem asseguts però alhora és important ser actiu físicament. Això donarà molts més beneficis a la salut que  el simple fet de reduir els temps de seure o interrompre’ls perquè no siguin tan prolongats”.

  L’IWHE havia arrencat dilluns amb la ponència inaugural a càrrec del científic i emprenedor Nigel Ten Fleming, assessor del Grup Inkemia/IUCT i fundador de l’Athena Diagnostic Harvard Medical School. Fleming va descriure les grans fites assolides per Craig Venter, el biotecnòleg i emprenedor nord-americà reconegut per haver aconseguit la seqüenciació del genoma humà en tan sols tres anys. L’International Workshop l’han organitzat de forma conjunta el vicerectorat de Recerca i Professorat, la Unitat de Divulgació Científica i l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC, i compta amb el patrocini de la Fundació Obra Social “la Caixa” des del seu inici el 2011.
   

 • 09.06.2016

  El degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Deusto Business School, Guillermo Dorronsoro, serà el ponent convidat a la propera Àgora d’opinió, que tindrà lloc el proper 11 de juliol a La Vila dels Masramon (Gurb). Les inscripcions per aquest fòrum d’opinió i debat que agrupa els mons de l’emprenedoria i l’empresa, la universitat i l’administració ja estan obertes, i es poden formalitzar al web de Creacció.

  La xerrada de Guillermo Dorronsoro portarà per títol “Navegant la pròxima dècada: Indústria, Coneixement i Noves Economies”, i serà l’element central de l’acte. Dorronsoro és doctor enginyer industrial. Ha centrat part de la seva carrera al món de l’empresa, vinculat a l’estratègia i a la promoció i gestió de nous negocis, primer com a consultor estratègic i després com a executiu a corporacions globals. A més de degà, actualment és membre dels consells de IAJBS (International Association of Jesuits Business School), del Consejo Vasco Económico y Social, d’Orkestra i de la Fundación ALBOAN. Recentment ha estat nomenat president del centre Unesco del País Basc.

  Àgora d’opinió s’estructura en un dinar, la conferència d’un ponent destacat de l’àmbit empresarial, social, cultural o científic i un col·loqui obert per contrastar opinions. El fòrum és una iniciativa de Creacció, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, el Casino de Vic, El 9 Nou, el Consell Empresarial d’Osona i la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona.

  Des de la seva primera edició el maig de 2013, han passat per l’Àgora d’opinió ponents com el vicepresident del FC Barcelona i director de Dorna Sports i Moto GP, Manel Arroyo; el llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el doctor Bonaventura Clotet; o la psicòloga social experta en xarxes socials, Dolors Reig, entre d’altres.

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual