• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 25.05.2016

  La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya compta amb 10 doctorats industrials que s’estan duent a terme a 9 empreses catalanes, i amb la primera doctora industrial en l’àmbit d’Humanitats del sistema universitari català, Mireia Munmany, que va presentar la seva tesi el març passat. Es tracta d’una xifra proporcionalment elevada en relació al volum d’alumnes de la UVic-UCC on el programa, que acumula tres convocatòries, ha tingut una destacada acceptació i bon funcionament.

  Coincidint amb l’obertura de la quarta convocatòria del Pla de Doctorats Industrials català, la UVic-UCC organitza el proper dilluns 30 de maig (16.00h, Sala Segimon Serrallonga) una sessió informativa adreçada tant a les empreses que ja participen al programa com a aquelles interessades a incorporar un doctorand industrial. L'acte també està pensat per reunir investigadors i professorat que pugui estar-hi interessat.

  La convocatòria d’enguany presenta novetats, com ara que serà la primera amb vocació internacional i també la primera oberta a fundacions. El rector de la UVic- UCC, Jordi Montaña, i el director del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya Joan Francesc Córdoba, explicaran els detalls d’aquesta nova oferta.

  A banda, a l’acte s’hi presentaran les experiències de dues empreses (Seidor i Fundació Centre Mèdic Psicopdegagògic d’Osona) que ja tenen doctorands industrials i el punt de vista de d’alguns doctorands. Es tracta d’una trobada que es planteja com una sessió de treball per intercanviar dubtes, compartir experiències i fer networking.

  El Pla de Doctorats Industrials té com a objectiu contribuir a la competitivitat i a la internacionalització del teixit industrial català, captar talent i formar doctors i doctores per a les empreses dins els projectes d’R+D+I. L’element essencial del procés és que l’objecte de la tesi doctoral de l’estudiant gira a l’entorn del projecte de recerca estratègic de l’empresa on fa la seva formació investigadora en col·laboració a una universitat.

 • 20.05.2016

  El Congrés European Rainbow Cities ha fet una crida a totes les administracions públiques perquè treballin de forma coordinada per fer front a les diferents formes de desigualtats. “Actualment l’administració aborda els diferents eixos de discriminació per separat quan a la pràctica les persones són un creuament de tots ells i, per tant, les problemàtiques concretes no són distingibles o aïllables”, ha dit Gerard Coll Planas, coordinador del Congrés i investigador principal del Grup de Recerca "Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació" (GETLHIC) de la UVic-UCC.

  Aquest és un dels quatre reptes que planteja el Congrés que s’està celebrant aquest divendres i dissabte a Barcelona (Casa Milà – La Pedrera) coincidint en el calendari amb la commemoració del Dia Internacional Contra l’Homofòbia i la Transfòbia, el passat 17 de maig. El segon és articular la feina feta per les diferents administracions per tal que cooperin. En tercer lloc, la trobada també alerta de la manca d’estudis de base per dissenyar polítiques d’igualtat i, finalment, es fixa com a prioritari el desenvolupament de polítiques públiques en entorns rurals.

  En la roda de premsa de presentació del Congrés, Coll Planas l’ha definit com “una caixa d’eines per compartir idees i recursos que després es puguin aplicar a cada  territori”. En aquest sentit, el Congrés debat les polítiques d’igualtat públiques i locals contra la LGBTIfòbia, especialment aquelles que es despleguen en entorns no metropolitans, amb unes especificitats molt particulars: invisibilitat del col·lectiu LGTBI i el fet que “sortir de l’armari implica de forma directa tot l’entorn familiar, cosa que porta a moltes persones a viure ocultes, a marxar o a portar una doble vida”, diu Coll Planas. El Congrés presenta les experiències de les illes Canàries, la comarca d’Osona, el col·lectiu agrogai d'A Ulloa, a Galícia, o el programa Movisie, centre holandès per al desenvolupament social.

  Un altre dels temes que aborda el Congrés és el bullying per motiu de diversitat sexual i de gènere entre infants i joves transsexuals a través d’experiències com la de l’Ajuntament de Manchester, Barcelona o les colònies Oasis. Miquel Missé, coordinador del Congrés i investigador del Grup de Recerca GETLHIC de la UVic-UCC, ha afirmat que “a l’escola, l’anomenada LGTBIfòbia és en el fons una discriminació per motius de gènere”.  

  Més enllà de l’escola, les polítiques adreçades al col·lectiu trans en tots els àmbits també centren bona part del Congrés. Inserció laboral, educació i violència escolar, processos de transició, accions d’acompanyament i assistència d’aquest col·lectiu... són temes que “cada vegada més disposen de polítiques especifiques per a abordar-los”, ha dit Missé.

  Altres temes de reflexió són les polítiques intersex, adreçades a aquelles persones amb diferències en el desenvolupament sexual, i l’asil polític i el refugi de persones perseguides en els seus països degut a la seva orientació sexual o identitat de gènere.

  El Congrés l’organitza la UVic - UCC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L’esdeveniment ha obert les portes aquest matí amb 300 persones inscrites i llista d’espera des de fa setmanes. Entre els assistents hi ha tècnics i polítics de l’àmbit municipal, investigadors i activistes.

  En la inauguració del Congrés, el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, ha valorat la importància de combinar la recerca i la transferència de coneixement per avançar en la comprensió, l’acceptació i el respecte de la diversitat sexual i de gènere. Tot i això ha afegit que, “malgrat que la plena normalització social de les perspectives trans és encara un projecte complex, les bases s’estan posant molt sòlides”. Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha remarcat que “les ciutats podem ser punta de llança i l’espai idoni per al desplegament de polítiques públiques compromeses que facin front a les diferents formes de discriminació”. De la seva banda, Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Benestar i Famílies de la Generalitat de Catalunya, ha fet èmfasi en la Llei 11/2014 que ha definit com “una llei de tots els ciutadans: tothom n’és beneficiari”. El diputat delegat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, ha qualificat aquesta llei com a pionera i ha dit que “el municipalisme ha de jugar un paper clau en el seu desplegament, a través de plans adaptats a les dimensions dels diferents pobles i ciutats”.

  Línia d’estudis LGTBI de la UVic-UCC

  El principal objectiu d’aquesta línia de recerca de la UVic-UCC és fomentar els estudis sobre les realitats i perspectives del col·lectiu lesbià, gai, trans, bisexual, queer i intersex. Els seus principals àmbits d’interès són la formació en l’àmbit de la diversitat sexual i de gènere, el foment de les polítiques públiques d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere, la recuperació de la memòria històrica del col·lectiu, així com la construcció històrica de les seves categories identitàries, i la investigació i el disseny d’intervencions per tal de millorar la qualitat de vida de les persones trans.

  L’equip de la Línia d’Estudis LGTBI de la UVic-UCC va ser el coordinador acadèmic del projecte Against Homophobia. European Local Administration Devices (AHEAD), cofinançat per la Direcció General de Justícia, Llibertat i Seguretat de la Comissió Europea (2010/2011), en el marc del qual es va organitzar la primera edició del congrés European Rainbow Cities.
   

 • 18.05.2016

  Continuar mantenint els lligams amb el territori, fer activitats en col·laboració amb altres institucions, i fomentar la recerca i la internacionalització són la base de la nova edició de la Universitat d’Estiu, que enguany arriba a la 21ena edició, i que s’ha presentat avui en roda de premsa de la mà del vicerector de Relacions Institucionals i Formació Contínua, Joan Masnou, i de la delegada del rector per a la Comunitat Universitària, Carme Sanmartí.

  Tal com ha explicat Joan Masnou, la XXI edició de la Universitat d’Estiu ha volgut aprofundir en  la implantació territorial de l’oferta formativa i cultural ja endegada fa uns anys. Enguany la UEV serà present a Avinyó, Barcelona, Figueres, Masies de Roda, Roda de Ter, Manresa, Montserrat, Olot, Ripoll, Sant Martí d’Albars, Toses, Taradell, Tona i Vic. Per primer cop, però,  l’oferta inclou propostes fora de Catalunya com el curs ‘Atenció Centrada en la Persona’, a Donostia, conjuntament amb la Universitat de Deusto, i altres de caire internacional, que formen el Campus internacional de la Universitat d’Estiu. Segons Masnou “aquesta obertura de la Universitat d’Estiu és reflex del moment d’expansió que viu la nostra Universitat, que assumeix la internacionalització com un dels reptes principals de les universitats”.

  Un any més, la Universitat d’Estiu comptarà amb el suport i la complicitat d’una vuitantena d’institucions diverses, que segons Masnou “ens donen gruix i força com a marc formatiu a tot el país”. En total s’han programat trenta-tres cursos, una dotzena d’activitats culturals i tres escoles d’idiomes, a Vic, a Manresa i a Barcelona. La majoria d’aquests cursos són reconeguts per la Xarxa Vives d’Universitats. Entre aquestes activitats destaquen les Jornades sobre Art Religiós o les Jornades sobre Literatura Infantil i Juvenil, que ja tenen un èxit consolidat en edicions anteriors.

  Primer campus internacional de la Universitat d'Estiu

  La principal novetat de l’edició de la UEV d’enguany és el Campus Internacional, que constarà de cinc activitats pensades tant per a estudiants estrangers com per a estudiants locals. Formen part d’aquest Campus la 6a edició de la Junior University per a estudiants  preuniversitaris que fan un tast de matèries universitàries en llengua anglesa i la Summer School “Art as a Tool for social Transformation” en col·laboració amb la University of Derby i l'Artevelde Hogeschool (Bèlgica), que tindran lloc totes dues a la UVic. A Barcelona, està previst l’International Week Sport, Media and Marketing, fruit d’un intercanvi amb la Widener University (EUA) i el Business Innovation Summer Programme, organitzat conjuntament amb la Köln Business School (Alemanya). Per últim, i en coordinació amb l'Institut Hong Kong Education, tindrà lloc un curs sobre cultura hispànica.

  El mestre xocolater, Joaquim Capdevila, rebrà un homenatge en reconeixement a la seva trajectòria vital i professional

  Tal com ha explicat Carme Sanmartí, dins la plataforma cultural la Universitat d’Estiu homenatjarà el mestre xocolater osonenc Quim Capdevila, en reconeixement a la seva trajectòria vital i professional. L’acte  tindrà lloc en el marc de la inauguració de la Universitat d’Estiu, prevista per al dia 7 de juny, a les 19.30h, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

  També hi figuren activitats coorganitzades en el marc d’altres projectes, com l’exposició “Correspondència Femenina 1780-1939”, al Casino de Vic dins l’Ateneu de Vic, i l’exposició “Emili Juncadella. Aventures en 3D d’un muntanyenc explorador (1910-1927)”, juntament amb la Fundació Festival de Cinema de Muntanya i la Fundació d’Antigues Caixes - Grup BBVA. També tindran lloc les III Jornades  Empresarials  Horitzó Àsia  que portaran l’exposició “Paper i lletres, l’art de la cal·ligrafia japonesa” a la Casa de Convalescència.
   
  Completaran el programa la sessió de Cineclub “La academia de las musas”, amb presentació del professor Miquel Pérez; i el Club de lectura de la UVic al Casino amb La filla estrangera, de Najat El Hachmi. Com a novetat de l’edició d’enguany destaca una exposició sobre “L’estudiant de Vic”, organitzada pel Patronat d’Estudis Osonencs, i la presentació de l’espectacle “A sota el meu llit hi viuen cocodrils”, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UVic.

  Continuaran també les col·laboracions ja iniciades en anys anteriors amb el Festival Nits de Cinema Oriental, el Festival Internacional de Música de Cantonigròs, els Tallers Musicals d'Avinyó i el Camí Ramader del Lluçanès al Ripollès (que recorrerà de Sant Martí d’Albars al Pla d’Anyella)

  Consulta tot el programa.
   

 • 13.05.2016

  La sisena edició de l’International Workshop on Higher Education (IWHE) portarà més de 40 activitats i reunirà un centenar de ponents a la UVic del 13 al 17 de juny.

  Entre els convidats figuren acadèmics i investigadors internacionals de prestigi en totes les àrees de coneixement de la UVic-UCC, que mantindran xerrades i debats amb els experts locals. D’aquesta manera, s’aconsegueix dimensionar internacionalment la recerca que es porta a terme a la Universitat i s’estableixen aliances i projectes de recerca conjunts. Aquest any, com a novetat, el programa introduirà els “Research Days”, amb fòrums de debat sobre recerques dutes a terme a la UVic-UCC.

  El programa complet ja es pot consultar al bloc de l’IWHE. L’assistència a totes les activitats està oberta a tothom, però cal fer inscripció prèvia.

  L’International Workshop s’organitza des del vicerectorat de Recerca i Professorat, l’OTRI i l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC, i compta amb el patrocini de la Fundació “la Caixa”.
   

 • 10.05.2016

  La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra la Diada de la Infermera amb una matinal a l’Aula Magna. La jornada, que arrencarà a les nou del matí i s’allargarà fins a dos quarts de dues del migdia, vol aprofundir i conèixer “l’essència” de la professió, explorant en les motivacions de les infermeres. Durant l’acte es presentaran diversos projectes que aborden la disciplina des de perspectives diferents i es tractaran temes d’actualitat que afecten la gestió en salut.

  Consulta el programa.

  • 12.06.16
  • De 9h a 14h
  • Aula Magna
1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual