• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 23.06.2016

  La directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la UVic-UCC i directora de la mateixa Fundació, Núria Terribas, codirigirà la jornada “La genètica condiciona les nostres vides?” que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el proper dimarts 28 de juny. Terribas impulsa la jornada al costat d’Anna Veiga, directora d’R+D+i de l'Àrea de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció, Salut de la Dona Dexeus, que a més és doctora Honoris Causa per la UVic-UCC.

  En el transcurs de la jornada es reflexionarà sobre els condicionats biològics, de salut i ètics dels avenços en la recerca genètica. Entre d’altres es debatrà com la informació pot condicionar la salut i les vides de les persones, tant en el context de la reproducció humana com en el de la medicina preventiva i personalitzada, i si aquests condicionaments genètics són o no excessius. A partir de diverses ponències i taules rodones, s’intentarà donar resposta a preguntes com ara si la vida de les persones va més enllà dels seus gens, si disposar de certs coneixements és negatiu o positiu i si es respecta suficientment el dret a no saber de les persones.

  La jornada forma part de la programació d’estiu del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch i està patrocinada per la Fundació Víctor Grífols i Lucas, amb la col·laboració de l’Institut de la Dona Dexeus.

  Més informació i programa

 • 22.06.2016

  El vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua de la UVic-UCC, Joan Masnou, i la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), Mireia Subirana, van inaugurar ahir l’exposició del projecte Parelles Artístiques a l’Espai Vernis del Campus Miramarges. La iniciativa, que impulsa la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPO), ha permès als usuaris del centre amb inquietuds artístiques crear una obra d’art al costat d’un artista professional. “Els artistes esdevenen uns agents al servei de l’educació i la cohesió social”, va assegurar el vicerector durant la inauguració. La degana de la FSCB va destacar, al seu torn, el “compromís de la Facultat amb la salut mental”.

  L’Espai Vernis acull les 17 obres que han elaborat les parelles que han participat al projecte. Els usuaris de la FCMPO tenen diagnosticada alguna malaltia relacionada amb la salut mental i “iniciatives com la de les Parelles Artístiques reforcen la seva autoestima”, segons Neus Vila, representant del centre i responsable del projecte. Una de les parelles, composta per l’usuari de la FCMPO Jordi Bardolet i per la voluntària Gràcia Ferrer, va relatar la seva experiència. Bardolet va assegurar que el projecte ha ajudat a millorar la seva qualitat de vida i va remarcar la importància de “saber expressar el que sents”. Ferrer, per la seva banda, va explicar que “el procés creatiu és més important que el resultat final”. “L’artista és en Jordi, jo només sóc una metgessa”, va afirmar la voluntària, que creu que “malgrat les dificultats de treballar a quatre mans, hem sabut trobar moltes coses que ens uneixen”.

  L’exposició de les Parelles Artístiques es podrà visitar fins al 15 de juliol, de les nou del matí a les vuit del vespre. La mostra s’emmarca en el programa d’intercanvi ‘Artool’, una iniciativa de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC. El projecte aplega 27 estudiants de Treball Social de la University of Derby del Regne Unit, de la belga Artevelde Hogeschool i de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa. A banda dels de la mateixa UVic-UCC, també hi ha alumnes de Finlàndia i Hongria. Els estudiants participaran en diversos tallers de diferents tècniques artístiques que contribueixen a la transformació social i combaten l’exclusió de les persones amb discapacitat.

 • 21.06.2016

  Més d’una trentena de doctors, metges i docents de l’àmbit sanitari de Barcelona, Vic i Manresa s’han trobat aquest matí a Barcelona per conèixer i compartir reflexions  sobre el projecte de la Facultat de Medicina que la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya vol impartir a partir del curs 2017-2018. Es tracta d’una oferta acadèmica amb un model pedagògic innovador que situa el pacient en el centre de tot el procés de formació de metges polivalents. Tindrà l’anglès com a llengua vehicular i una oferta docent molt vinculada amb la xarxa assistencial del territori.

  A la trobada hi han participat la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, el president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, així com el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. Tots tres han coincidit a considerar el projecte com a estratègic per al territori i per a la Universitat. El president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut de la UVic-UCC, Josep Arimany, ha explicat el projecte assegurant que respon a una “necessitat clara de manca de places de Medicina a Catalunya”. A més, ha explicat que en els pròxims 15 anys hi haurà “necessitat de metges perquè se’n jubilaran 10.000 que hauran de ser substituïts”. Per al director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, ha assegurat que és una aposta “segura, ja que tenim una demanda clara” i que vol oferir un preu “just, d’acord amb la voluntat de la fundació amb vocació de servei públic que som”. En aquest sentit, han anunciat que es crearà un fons de beques per tal que entre un 10 i un 15% dels estudiants les puguin rebre.

  Destacada presència institucional i sanitària

  Després d’aquesta intervenció, han pres la paraula els diferents professionals del món de la salut que han participat en aquesta reunió de treball. Alguns d’ells eren el catedràtic de medicina interna de l’Hospital Vall d’Hebron, Miquel Vilardell i Tarrés, l’exconsellera de  Salut i coordinadora del CESS de la UVic-UCC, Marina Geli, el catedràtic de Cardiologia emèrit de la UAB, Antoni Bayés de Luna, el responsable del Programa de Cronicitat del Departament de Salut, Carles Blay, el director corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Marc Soler, el doctor i director de la Càtedra TIC i Salut, Francesc García Cuyàs, la directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols, Núria Terribas, el president del Col·legi Oficial de Metges del Bages, Pere Bonet o el metge manresà Lluís Guerrero, entre altres.

  Vilardell ha assegurat que el projecte de la Facultat de Medicina és una necessitat, que no cal convèncer a ningú i que el veu pràcticament fet. Terribas, de la seva banda, ha destacat la necessitat d’establir models curriculars propis a la futura Facultat de Medicina de Vic “per tal que els alumnes tinguin un valor afegit”. De la seva banda, Bonet ha assenyalat que “estan aquí per dialogar i crear sinergies”, i Guerrero ha destacat que el projecte "és beneficiós per tots". Des del Consorci Hospitalari de Vic, Núria Roger ha valorat la importància de la Facultat per la xarxa assistencial. Finalment, Blay ha assegurat que “els motius per no donar suport al projecte són subjectius i no objectius” i ha fet una crida a tots els assistents a “vèncer les dificultats”.

  L’acte d’aquest matí era informatiu per tal de donar a conèixer el projecte que preveu crear més de 200 llocs de treball directes i indirectes i que generarà un creixement del PIB de les comarques d’Osona i el Bages d’un 0,3%. És un projecte amb vocació internacional i supramunicipal que permetrà atreure coneixement i talent a la Catalunya central. En les darreres setmanes diferents ajuntaments com el de Vic, Manresa, Ripoll, Olot o Manlleu han aprovat mocions de suport al projecte de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, una mostra, han dit Erra i Junyent, “del suport que desperta el projecte en el territori”.   

 • 20.06.2016

  Coincidint amb el dissetè Simpòsium Fundació La Marató de TV3, el passat 15 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans, es van fer públics els resultats de la recerca sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides impulsats amb els fons de la Marató 2010. Entre els 55 investigadors que han dut a terme els 30 projectes de recerca figuren els doctors Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat, i Lluís Agulló, de la UVic-UCC, que han participat en el projecte col·laboratiu “Modulació de l’activitat dels receptors immunitaris: nova estratègia terapèutica per al dany agut al sistema nerviós central”.

  El projecte s’ha centrat en estudiar la modulació de l’activitat de tres receptors immunitaris amb l’objectiu de dissenyar noves estratègies terapèutiques per al dany agut al sistema nerviós central. L’equip de la UVic-UCC va participar-hi proveint el suport en modelatge molecular de les interaccions receptor-lligand de les proteïnes objecte d’estudi. Entre d’altres, els resultats obtinguts poden ajudar a dissenyar estratègies terapèutiques per a processos de dany neuronal.  
  El projecte col·laboratiu també ha comptat amb la implicació de Carme Solà, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona; Lydia Giménez, de l’Institut de Neurociències de la UAB, Juan Sayós, del CIBBIM, Nanomedicina Hospital Universitari Vall d’Hebron; i Hugo Peluffo, de l’Instituto Pasteur de Montevideo (Uruguai).

  En el transcurs del Simpòsium es van dur a terme quatre taules científiques per presentar els avenços assolits en el coneixement, tractament i pronòstic de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Els resultats es concreten en noves teràpies i abordatges per regenerar els teixits danyats, recuperar les capacitats deteriorades o perdudes i millorar la qualitat de vida de les persones que les han patit. A més, una taula rodona conduïda pel periodista Albert Om, presentador de la Marató de 2010, va servir per presentar el paper d’aquella edició del programa en l’impuls de la recerca biomèdica a Catalunya.

  La memòria del projecte “Modulació de l’activitat dels receptors immunitaris: nova estratègia terapèutica per al dany agut al sistema nerviós central” i la resta de memòries finals dels 30 treballs sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides es poden consultar a la pàgina web de la Fundació La Marató de TV3.

   

 • 17.06.2016

  Una matinal sobre el fenomen de la gamificació i el seu impacte sobre la salut i l’educació ha tancat aquest divendres la sisena edició de la International Workshop on Higher Education (IWHE) de la UVic-UCC, la primera que ha tractat, únicament, aspectes de recerca. Durant tota la setmana s’han fet més de 40 activitats amb un centenar de ponents, la majoria internacionals, al campus Vic.

  En la jornada "Games for everything", el doctor Luis Luque i la infermera Anna Sort han repassat les aplicacions que té la introducció dels mecanismes d’aprenentatge propis del joc al món sanitari. Luque, del Qatar Computing Research Institute, ha parlat de l’augment del número de comunitats digitals de pacients que s’agrupen per compartir dubtes, consells o recomanacions per millorar la seva qualitat de vida i ha assegurat que “les xarxes socials canvien el paradigma de l’atenció mèdica, perquè facilita l’apoderament dels pacients”. Sort, per la seva banda, ha relatat la seva experiència com a infermera i impulsora de la plataforma Play Benefit, que utilitza els videojocs per transmetre coneixements sobre salut als pacients, que “interioritzen amb més facilitat els canvis d’hàbits en la seva vida diària”.

  A la matinal també hi ha intervingut Carolina Islas, investigadora de la University of Eastern Finland. Islas ha remarcat la capacitat pedagògica que tenen els jocs i ha parlat de la seva experiència com a dissenyadora de jocs educatius en l’àmbit de l’ensenyament: “Ajudem els alumnes a interioritzar determinats continguts i els permetem tenir un rol més actiu a les classes”, ha explicat.

  Nous models per fer recerca
  El gruix central de l’International Workshop va arrencar dimarts amb, entre d’altres, la ponència “Responsible Research @ Innovation” (RRI) de Rosina Malagrida, cap de la unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica d’IrsiCaixa. Malagrida va reflexionar sobre l’RR&I, el nou paradigma cap on està avançant el món de la investigació científica, que reconsidera la governança de la ciència i el seu rol a la societat per avançar cap a un canvi estructural de la manera de fer recerca.

  L’agroecologia a la Universitat
  Dimecres, l’exemple de l’Agricultural Sustainability Institute de la universitat californiana UC Davis va ser l’eix central de la jornada “Higher education in agroecology and food systems”. El seu director fundador Tomas T. Tomich, va presentar el centre com un “hub d’iniciatives sostenibles i d’educació en agricultura i sistemes alimentaris”, entre els quals compten amb una granja real on es formen els estudiants.

  Un referent en les Cures Pal·liatives
  El mateix dia, l’IWHE va acollir una jornada sobre com millorar les actituds socials i l’acompanyament a persones en procés de final de vida, vinculada al projecte “Vic, ciutat cuidadora” que impulsen la càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i l’Ajuntament de Vic. L’acte va tenir com a ponent central Allan Kellehear, doctor en Sociologia per la Universitat de New South Wales de Sidney (Australia). Kellehear va mostrar-se convençut que per aconseguir aquest canvi de visió a l’entorn de les cures pal·liatives, “cal treballar de forma transversal i coordinada amb tots els sectors de la societat més enllà dels de salut”, entre d’altres motius perquè “els processos de mort i de dol succeeixen majoritàriament lluny de les institucions mèdiques i poden romandre ocults” i perquè “no són temes mèdics sinó de relacions socials amb una dimensió mèdica”.

  Seure massa és perjudicial per la salut
  Dijous, una de les protagonistes de l’IWHE va ser  Wendy Brown, professora i investigadora del Centre for Research on Exercice, Physical Activity and Health (CRExPAH) de la Universitat de Queensland (Australia). Brown va aportar una extensa visió dels estudis fets les últimes dècades sobre els efectes que té en la salut seure massa o fer-ho de forma prolongada. Segons Brown podem estar segurs que “cal reduir els temps en què estem asseguts però alhora és important ser actiu físicament. Això donarà molts més beneficis a la salut que  el simple fet de reduir els temps de seure o interrompre’ls perquè no siguin tan prolongats”.

  L’IWHE havia arrencat dilluns amb la ponència inaugural a càrrec del científic i emprenedor Nigel Ten Fleming, assessor del Grup Inkemia/IUCT i fundador de l’Athena Diagnostic Harvard Medical School. Fleming va descriure les grans fites assolides per Craig Venter, el biotecnòleg i emprenedor nord-americà reconegut per haver aconseguit la seqüenciació del genoma humà en tan sols tres anys. L’International Workshop l’han organitzat de forma conjunta el vicerectorat de Recerca i Professorat, la Unitat de Divulgació Científica i l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC, i compta amb el patrocini de la Fundació Obra Social “la Caixa” des del seu inici el 2011.
   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual